Delfiner i sundet och Stage till Kalmar?

Torsås har enligt wikipedia lite drygt 1800 invånare. Placerad lite för långt från både Kalmar och Karlskrona lider det lilla samhället av att ingen riktigt vill ta ansvar eller orkar bry sig. Kort sagt, inte direkt södra Sveriges största knytpunkt. 
 
Trots det har man under de senaste snart 10 åren (!) lyckats hålla en högkvalitativ musikutbildning rullande.En utbildning som har stått ut från mängden av gymnasiala utbildningar genom att ge en smak av världen som den ser ut för en musiker på ett helt annat sätt. Givetvis inte den perfekta utbildningen på något sätt, men den har öppnat upp ögonen för många som vill in på den kreativa banan.
 
Mitt i allt stirr som jag för närvarande känner inför flytt till London igen, nådde mig så nyheterna om att Kalmar Gymnasieförbund kan tvinga in Stage4You till Kalmar. Det tar inte lång tid innan man tappar hemmet helt när det kommer till nyheter, så det tog mig ett antal dagar att upptäcka detta. 
 
Under de senaste åren har antalet elever störtdykit och skolan förväntas ligga X antal miljoner back vid årsslutet. Självklart en orimlig och ohållbar utveckling, hur man än vrider och vänder på det. 

Det sagt, politikerna och styrelsen i gymnasieförbundet måste förstå att detta inte handlar om en vanlig musikutbildning. Stage har en profil som ger dess studenter ett kunskaps och erfarenhetssprång i den karriär som kommer efter skoltiden. En karriär inom musik är så mycket mer än att vara rockstjärna som så många föräldrar verkar tro. Det finns många som har stabil inkomst, så länge man har viljan och drivet som behövs, vilket är något som Stage verkligen vet hur man väcker. 
 
En flytt in till Kalmar hade öppnat upp skolan till influenser från stadsmiljön, i jämförelse med den isolerade närvaron som Torsås innebär. Hela Torsås har varit som ett enormt campus för elever på Stage och har skapat en enorm personlig utveckling hos många elever som gått där, inte bara på det kreativa planet utan också på det sociala. Att bo hemifrån vid 16 års ålder och klara sig själv ger så mycket mer än att bo hemma hos mamma och pappa i Kalmar. 
 
Trots det så krävs det ändå en förändring. Det handlar inte bara om engagemang och facebookgrupper. Det kommer inte förändra det problem som vi har sett under de senaste åren: 
-Lägenheter: Det finns visserligen en del privata hyresvärdar i Torsås, och de flesta som vill bo där kommer kunna det. Men skolan behöver själva skapa sig ett nätverk som tryggar nya elever (och inte minst föräldrar) så att en flytt till Torsås inte känns som en omöjlighet. 
- SexDrugs&RockandRoll: Tro mig, jag älskar att vara ute om kvällarna, och att festa i Torsås har varit bland det roligaste, men det har långsamt eskalerat till en orimlig nivå. Skolans rykte har skadats till den punkt att den kanske måste flytta. För att få till en förändring krävs att man tillsammans med Torsås kommun tar krafttag för att tvätta bort detssa rykten.
-Sätta tillbaka fokus på länet: Jag vet inte mycket om siffror på detta, och jag vet att man har varit ute på skolor och liknande i länet. Men jag vet också att mycket av resurserna har lagts på lanseringen av Spetsutbildningen, med resor till mässor i Stockholm för att värva elever. Fokus bör nog läggas om för att få tillbaka kärntruppen av elever. En expansion kan bara göras när grunden finns där. 
 
Det är en tung väg tillbaka, men Stage4You behövs. 
Lika lite som det passar med delfiner i Kalmar sund, lika lite passar Stage4You i Kalmar.
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0