Landet lite för Lagom

Lagom. 
 
Vi svenskar gillar lagom. Älskar det till och med, speciellt när vi är utomlands. Om du någon gång fått frågan "Vad är typiskt svenskt?" från en icke svenskspråkig individ, kan jag nästan garantera att du sa eller tänkte på "Lagom". "Det finns inte på något annat språk!!!" "Det går inte att översätta!" osv osv, är vanliga fraser för svenska turister och amatörambassadörer för vårt avlånga land. 
 
Och visst ingen vet riktigt till 100% vart ordet har sitt ursprung. Kanske är det från när man delade mat i bondevärlden, och allt skulle räcka "laget om [Lag-om]". Kanske har ingen någon riktig aning. Men faktum är att vi gillar lagom. 
 
Men.. Jag kan inte låta bli att fundera lite. 
 
För lagom är inte bara ett ord. Det är med mångt och mycket en definition för hur man som svensk ofta beter sig. Vissa kaller det jantelag. Att ingen får vara bättre än den andra, att ingen får stå ut ur mängden. 
Och kom i helvete inte och säg att det bara är sant för den äldre generationen, att vi unga är öppensinnade, redo för allt, individer, nytänkare. Vi är alla väldigt väldigt lagom. Och kanske är Lagom, det som skapar de enorma bristningar vi ser i det svenska samhället idag. 
 
Eftersom ingen ska stå ut från mängden, så utförs ett passivt förtryck av åsikter och tankar. "En svensk tiger" skanderar orden från en svunnen tid. "Så kan du ju inte säga", "Måste du alltid prata om sånt?", "Nä men vilket fint väder det blev nu iallafall". Gång på gång, på gång. 
Detta extrema förtryck skapar till slut frustrationer som måste få utlopp. 
 
Och vi ser utloppen hela tiden idag, runt omkring oss. På gatorna, på torgen, på TV och i tunnelbanestationer i Stockholms innerstad. 
Varför anses det vara vänsterextremt och idiotiskt att vara feminist? 
Varför anses det rasistiskt att vilja prata om integrationen i Sverige? 
Varför är jag anarkist för att jag står upp för mina rättigheter som medborgare i landet jag föddes i? 

Lagom håller på att slita Sverige i tu. Det är dags att vi ställer oss upp och säger vad vi tänker, och med argument och resonemang diskuterar problemen. För visst är det självklart att kvinnor och män ska tjäna lika mycket pengar på sina jobb. Lika självklart som det är att vi ska skydda så många vi kan från krigsdrabbade områden i världen. Men att bygga murar och slott runt sig och stänga ute all form av kritik, det är inte ett rimligt tillvägagångssätt i ett I-land som Sverige. 
Det är dags att begrava lagom en gång för alla. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0